30 Kasım 2014 Pazar

KARAOĞLAN


Karaoğlan da Suat Yalaz tarafından 8 kere filme çekilmiştir. Aslında Yeşilçam'da tarihi macera furyasını başlatan da Karaoğlan'dır denebilir. Başlangıç 1962 yılında "Cengiz Han'ın Hazineleri" ile yapıldı. Atıf Yılmaz'ın yönettiği filmde başrolü Orhan Günşıray oynuyordu. Daha sonra Suat Yalaz Karaoğlan'ı bizzat çekmeye karar verdi. Filmin tanıtımı Akşam Gazetesi'nin açtığı bir yarışma duyurusuyla yapıldı. İki
metrelik dev duvar ilanlarıyla baş karakteri beyazperdede canlandırabilecek yetenekli bir genç arandı. Daha önce Kaan'da başrolü oynayan Orhan Günşıray bütün iyi niyetine karşın Kaan tipine uyamamış ve film başarısız olmuştu. Bir kısmı gerçekten yetenekli adaylar arasından yine de aranan şartlara uygun bir kişi çıkmadı. Suat Yalaz, filmi ne olursa olsun çekecekti ve mecburen sanatçı çevresini taradı. Tesadüfen aradığını buldu. Kartal Tibet genç ve yetenekli bir sinema oyuncusuydu ve inanılmaz derecede Karaoğlan'a benziyordu. Çekimlere başlandı. titiz çalışmalar, uygun mekan arayışı, yılanlar ve akreplerle dolu vadilerde yapılan zor sahneler... Suat Yalaz, Karaoğlan'ın ilk çekimi sırasında ilginç olaylar anlatıyor: Örneğin, çekimlerin Kilyos'ta yapılması teklif ediliyor. Yalaz, Kilyos'un Orta Asya inandırıcılığını vermeyeceğini söyleyerek reddediyor. Sonuçta ortaya çıkarılan siyah-beyaz filmlerden hepsi de umulanın çok üstünde bir başarı sağladı. Sinema ve sevilen bir çizgi romanın gayet güzel bir birleşimine ilk kez bu filmlerde tanık olduk.

ALTAY'DAN GELEN YİĞİT'i ikincisi BAYBORA'NIN OĞLU izledi. Reha Yurdakul ve tüm kadro çok başarılıydı. Yine de asıl şöhret üçüncü filmde, Camoka'nın İntikamı'nda Danyal Topatan'a güldü. Muhteşem bir Camoka olmuştu. Hem fizik olarak çizgi romandaki karaktere çok uygundu, üstelik onu büyük bir oyun gücüyle yorumlamıştı .

Karaoğlan filmlerinin üçü de Suat Yalaz'ın ayrıntılar üzerinde özenle durduğu filmler olmuştur. Sonuçta ortaya gerçekten inandırıcı ve iyi filmler çıkmıştır.


Yukarıda sayılanlar dışında, Tom Braks, Malkoçoğlu, Kara Murat gibi daha nice karakter filme alınmıştır. Yeşilçam çizgi roman furyasından 80'lerin başına doğru girdiği krizle birlikte vazgeçmiştir. Buna rağmen 90'larda Deli Balta gibi bir kaç örnek de yok değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder